Почистване на отпадъци от къща с двор

Почистване на отпадъци от къща с двор

Преди няколко дни екипът на Товарни Превози БГ беше изправен пред предизвикателство за почистване на отпадъци от къща.! Разчистване на стара двуетажна къща с мазе, таван и един декар дворно място. Къщата беше необитаема от години, последните живущи я бяха напуснали, без да вземат нищо със себе си. Току-що завърналите се от чужбина собственици искаха да изхвърлят всичко и да направят основен ремонт. И бяха попаднали на точното място!

Работата за почистване на отпадъци от къща започна от рано

След като специалист на фирмата направи предварителен и безплатен оглед, за да се ориентира в обстановката, беше изготвен стриктен план за действие. Работата да се свърши за един ден. Рано сутринта хамалите започнаха разчистване на двора, за да се осигури достъп до къщата. Отпадъците бяха предимно от естествен произход – сухи клони и бурени. Не липсваха и ръждясали железа, въжета и найлони от различни земеделски конструкции. В близката до улицата част имаше и няколко купчини с опаковки, пластмасови шишета и други боклуци. Очевидно хвърляни през оградата от минувачите.

Когато своеобразното сметище за битови отпадъци в двора беше елиминирано, хамалите се заеха с вътрешните помещения. Разпределиха се по двама в мазето, на тавана и в жилищната част. Навсякъде беше пълно със стари мебели и покъщнина, недокъсвана от над 10 години. Дребните вещи и боклуци се пълнеха в чували, като екипът се стараеше максимално да спазва принципите на разделното събиране. Чувалите с различен вид отпадък се товареха в съответните камиони, за да бъдат насочени към местата за рециклиране. Дейностите по почистване на отпадъци от къща приличат на дейностите по изпразване на апартамент в София. Много неща от организацията на работа съвпадат и са подобни по вид като:

  • Демонтаж на мебели;
  • Изнасяне на мебели;
  • Изнасяне на електроуреди;
  • Събиране на покъщнина;
  • Изнасяне на отпадъци;
  • Товарене на камион;
  • Извозване до депо;
  • Депониране на депо.

Почистихме и мазето и тавана на къщата

Почистването на мазето беше най-бързо и безпроблемно, тъй като вратата беше широка, каменното стълбище беше здраво и боклукът не беше много. Не така обаче стоеше въпросът с останалите части на къщата. Поради продължителния период на занемаряване, дървеният под беше изгнил на доста места. Съществуваше реална опасност при изнасяне на електроуредите или други тежки предмети да поддаде и да рухне изцяло. Беше необходимо изключително внимание при всяка стъпка, но професионалистите от Товарни Превози успяха да се справят с тази задача.

Гвоздеят на програмата се оказа стълбището към втория етаж, което в никакъв случай нямаше да издържи повече от един човек, пък камо ли някакъв товар. Наложи се сваляне на мебелите през терасата, което изискваше малко механика и доста сръчност, имайки предвид, че тя беше остъклена. Разчистването на тавана протече по аналогичен начин, с тази разлика, че прозорецът там беше значително по-малък и се наложи разтрошаване на боклуците на по-малки части.

След 12 часа упорит труд и три курса с товарни микробуси ( около 70m3 отпадък ) до различни дестинации ( за изхвърляне на мебелите, електроуредите и битовия отпадък), работата беше свършена и къщата с нетърпение очакваше новия си облик.